|
Fotogalerie |
Cieszymy się, że mogliśmy być organizatorem tej formy edukacji dorosłych. Szczególnie efekty pracy w grupach warsztatowych, która stanowiła jednocześnie praktyczne podsumowanie zdobytej wiedzy pozytywnie nas wszystkich zaskoczyły. Dziękujemy Pani Marta Pisarek i mamy nadzieję na kolejne spotkanie w Bieszczadach!
Tym samym zakończyliśmy cykl 3 kursów realizowanych w ramach projektu pt. "Rozwój Bieszczadzkiego UL'a - Bieszczadzkiego Uniwersytetu Ludowego".
Projekt realizuje Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy (Lider zadania) w partnerstwie z naszą Lokalną Grupą Działania "Zielone Bieszczady" (Partner zadania) w ramach Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030, edycja 2020.
Więcej inforjacji:
Zdjęcia
Od teorii, poprzez projektowanie, do pierwszej realizacji. Widać zaangażowanych uczestników kursu projektowania permakulturowego pod czujnym okiem Pani dr M. Pisarek. Pierwsze efekty już wkrótce...
Więcej informacji:
Zdjęcia
Pracowita niedziela dla uczestników kursu projektowania permakulturowego. Poznaliśmy tajniki kompostowania, wykonania ziemi z liści oraz prowadzenia uprawy permakulturowej na balach słomy. Wybraliśmy się na działkę, na której już w niedalekiej przyszłości powstanie ogród permakulturowy. Naszym zadaniem była ocena siedliska co do warunków klimatyczno-glebowych, składu gatunkowego roślin, nasłonecznienia i innych parametrów niezbędnych do opracowania szczegółowego projektu zawierającego różnorodne formy właściwe dla permakultury. Już nie możemy się doczekać kolejnych zajęć z Panią dr Marta Pisarek.
Więcej informacji:
FOTORELACJA
"Maksimum kontemplacji, minimum akcji" - w Orelcu trwają właśnie pierwsze zajęcia w ramach kursu projektowania permakulturowego realizowanego we współpracy z Bieszczadzkim Uniwersytetem Ludowym. Ideę nastawienia na obserwację, wykorzystania posiadanych zasobów, samowystarczalności i wtórnego wykorzystania surowców, przy jednoczesnej kreatywność, realizacji marzeń w zgodzie z naturą przedstawia uczestnikom Pani dr Marta Pisarek.
Więcej informacji:
FOTORELACJA
Więcej informacji:
FOTORELACJA
Więcej informacji:
FOTORELACJA
W niedzielę uczestnicy kursu "Zioła w kuchni, na stole i w domowej apteczce" mieli okazję poznać zasady przechowywania i suszenia ziół, przygotowywania przetworów spożywczych na bazie ziół oraz wysłuchać wstępu do aspektów formalno-prawnych skupu, produkcji i dystrybucji przetworów ziołowych, które będą zgłębiać na kolejnych zajęciach z Panem Michałem Przepiórą (Księga HACCP). Dzień był bardzo upalny, więc zbawiennym i zdrowym orzeźwieniem okazała się lemoniada i koktajle ziołowe, uczestnicy kursu przygotowali także naleśniki z kwiatem czarnego bzu.
Nie zabrakło czasu by zwiedzić budynek Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach pod opieką właściciela - Pana Mirosława Krupy, odwiedzić Bieszczadzki Ogród i plantację borówki oraz sad, gdzie największą ciekawostką okazała się jagoda kamczacka, której mogli także skosztować.
Już wkrótce kolejne aktualności w ramach projektu Rozwój Bieszczadzkiego UL'a - Bieszczadzkiego Uniwersytetu Ludowego, realizowanego w ramach Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030, edycja 2020.
FOTORELACJA
W ubiegłą sobotę w Orelcu miały miejsce pierwsze zajęcia w ramach kursu "Zioła w kuchni, na stole i w domowej apteczce". Było to możliwe dzięki dofinansowaniu w ramach projektu pt. Rozwój Bieszczadzkiego UL'a - Bieszczadzkiego Uniwersytetu Ludowego, który to realizuje stowarzyszenie Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy (Lider zadania) w partnerstwie z naszą Lokalną Grupą Działania "Zielone Bieszczady" (Partner zadania) w ramach Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030, edycja 2020.
Tematykę: Zielarstwo. Specyfika i znaczenie gospodarcze roślin zielarskich oraz Biblioteka zielarza przedstawiła Pani Agata Chmura. Spacer na łąkę w celu pozyskania surowców do przygotowania żywych octów stanowił miły i pożyteczny przerywnik.
Jako partner projektu odpowiedzialni jesteśmy jeszcze za realizację dwóch innych kursów projektowania permakulturowego oraz - Smaki Bieszczadów (kuchnia dworska, kuchnia chłopska, kuchnia kresowa, kuchnia żydowska, turystyka kulinarna województwa podkarpackiego i obszarów pogranicza polsko-ukraińskiego i polsko-słowackiego). Wszystkich zainteresowanych powyższą tematyką zapraszamy do śledzenia informacji na naszej www i fb oraz kontaktu z nami.
FOTORELACJA