''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Fotogalerie





Więcej informacji:
FOTORELACJA





Więcej informacji:
FOTORELACJA





Więcej informacji:
FOTORELACJA



Ziołowa niedziela w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach

W niedzielę uczestnicy kursu "Zioła w kuchni, na stole i w domowej apteczce" mieli okazję poznać zasady przechowywania i suszenia ziół, przygotowywania przetworów spożywczych na bazie ziół oraz wysłuchać wstępu do aspektów formalno-prawnych skupu, produkcji i dystrybucji przetworów ziołowych, które będą zgłębiać na kolejnych zajęciach z Panem Michałem Przepiórą (Księga HACCP). Dzień był bardzo upalny, więc zbawiennym i zdrowym orzeźwieniem okazała się lemoniada i koktajle ziołowe, uczestnicy kursu przygotowali także naleśniki z kwiatem czarnego bzu.

Nie zabrakło czasu by zwiedzić budynek Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach pod opieką właściciela - Pana Mirosława Krupy, odwiedzić Bieszczadzki Ogród i plantację borówki oraz sad, gdzie największą ciekawostką okazała się jagoda kamczacka, której mogli także skosztować.

Już wkrótce kolejne aktualności w ramach projektu Rozwój Bieszczadzkiego UL'a - Bieszczadzkiego Uniwersytetu Ludowego, realizowanego w ramach Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030, edycja 2020.

FOTORELACJA



Pierwsza relacja z zajęć z kursu "Zioła w kuchni, na stole i w domowej apteczce"

W ubiegłą sobotę w Orelcu miały miejsce pierwsze zajęcia w ramach kursu "Zioła w kuchni, na stole i w domowej apteczce". Było to możliwe dzięki dofinansowaniu w ramach projektu pt. Rozwój Bieszczadzkiego UL'a - Bieszczadzkiego Uniwersytetu Ludowego, który to realizuje stowarzyszenie Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy (Lider zadania) w partnerstwie z naszą Lokalną Grupą Działania "Zielone Bieszczady" (Partner zadania) w ramach Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030, edycja 2020.

Tematykę: Zielarstwo. Specyfika i znaczenie gospodarcze roślin zielarskich oraz Biblioteka zielarza – przedstawiła Pani Agata Chmura. Spacer na łąkę w celu pozyskania surowców do przygotowania żywych octów stanowił miły i pożyteczny przerywnik.

Jako partner projektu odpowiedzialni jesteśmy jeszcze za realizację dwóch innych kursów projektowania permakulturowego oraz - Smaki Bieszczadów (kuchnia dworska, kuchnia chłopska, kuchnia kresowa, kuchnia żydowska, turystyka kulinarna województwa podkarpackiego i obszarów pogranicza polsko-ukraińskiego i polsko-słowackiego). Wszystkich zainteresowanych powyższą tematyką zapraszamy do śledzenia informacji na naszej www i fb oraz kontaktu z nami.

FOTORELACJA